Vilka typer av tak är vanligast i Sverige?

2024-06-28

Har du planerar på att byta tak? Isåfall finns det flera olika taktyper som du kan välja mellan.

I Sverige finns det dock ett par typer av tak som är betydligt populära än många andra och i den här artikeln kommer vi att utforska de mest populära taktyperna som beklär husen runtom i vårt avlånga land.

Sadeltak

Sadeltak är en av de vanligaste takkonstruktionerna på svenska bostäder. Detta tak kännetecknas av dess två sluttande sidor som möts i en högsta punkt. Lutningen på dessa tak varierar vanligtvis mellan 15 och 60 grader vilket gör att de passar väl in i det svenska klimatet där tung snöfall och regn är vanligt förekommande. Takets form bidrar effektivt till att leda bort vatten och snö, vilket minskar risken för vattenskador.

En betydande fördel med sadeltak är dess flexibilitet i valet av takmaterial. Oavsett om du föredrar klassiska takpannor eller modernare material som metall eller kanske till och med solpaneler kan sadeltaket stödja dem alla så länge som lutningen är över 15 grader.

Mansardtak

Mansardtak, även känt som brutet tak, är en takstil som ursprungligen kommer från Frankrike. Taket kännetecknas av att det är ett sadeltak som bryts brant nedåt i den sista tredjedelen. Denna design skapar inte bara en estetiskt tilltalande profil utan erbjuder också praktiska fördelar. Den unika formen på mansardtaket möjliggör en ökad invändig takhöjd och skapar rymliga vindsutrymmen som kan användas för boende eller förvaring.

Takets struktur gör att även smala hus kan framstå som större vilket är en attraktiv egenskap i stadsområden där utrymmet är begränsat. Mansardtaket är idealiskt för den som vill maximera sitt boendeutrymme utan att bygga till ytterligare våningar.

Valmat tak

Valmat tak är ett distinkt val för många husägare i Sverige, särskilt i de södra delarna. Detta tak har en unik konstruktion med sluttningar på alla fyra sidor vilket bidrar till att minska exponeringen regn.

Den välvda formen på taket bidrar inte bara till husets estetiska utseende utan gör också att byggnaden verkar lägre. Ett av de få nackdelarna med ett valmat tak är att det minskar den användbara ytan på vinden vilket kan vara en viktig aspekt att överväga för de som behöver extra förvaringsutrymme.

Pulpettak

Pulpettak är en taktyp som kännetecknas av sin enkla och funktionella design. Det består av en enda sluttande yta som ofta lutar åt en sida av byggnaden vilket ger en distinkt och modern profil. Denna konstruktion gör att vatten och snö effektivt kan rinna av vilket är en stor fördel i det svenska klimatet.

Genom att kombinera två pulpettak kan man skapa en intressant och modernistisk effekt som för tankarna till ett brutet tak men med enklare konstruktion och underhåll.

Anlita takläggare för att komma igång

En erfaren takläggare kan ge dig värdefulla insikter om vilket takmaterial och vilken taktyp som bäst möter dina behov och står emot det svenska klimatet. Innan du bestämmer dig för taktyp, kan det vara klokt att rådfråga en takläggare som kan erbjuda råd baserat på lång erfarenhet av liknande projekt.

När du ska anlita en takläggare bör du alltid inhämta flertalet offerter från olika aktörer. Detta gör att du kan jämföra pris och tjänsteutbud på ett effektivt sätt. Ta kontakt med lokala aktörer i ditt närområde (du bör exempelvis kontakta lokal takläggare Huddinge om du bor i det området) och se hur de kan hjälpa dig. Lättast att hitta vilka aktörer som finns nära dig är genom att söka runt på nätet och helt leta sig fram.