Vad är riskerna med att surfa på nätet?

2023-03-30

Internet spelar en stor roll i dagens samhälle. Det används för kommunikation, forskning och underhållning. Men internet kan dock också vara en farlig plats om man inte riktigt förstår sig på de risker som finns när man surfar där.

Det finns som sagt ett antal risker som är förknippade med att surfa på nätet, bland annat utsätts du för risken att bli hackad, i synnerhet om du surfar på ett öppet nätverk såsom ett gratis wifi på ett café. För att vara säker när du surfar på nätet är det viktigt att vara medveten om dessa risker och vidta åtgärder för att skydda dig mot dem.

Exponering för skadlig kod och virus

Exponering för skadlig kod och virus är en stor risk i samband med att du surfar på webben. Det kan hända om du laddar ner filer från opålitliga källor eller besöker webbplatser som är infekterade med skadlig kod.

När din dator väl är infekterad kan den skadliga programvaran orsaka allvarliga problem, bland annat genom att stjäla din personliga information, spionera på dina aktiviteter eller till och med ta kontroll över din dator eller mobil.

Se upp för nätfiske

Nätfiske eller phishing är en annan vanlig taktik som används av cyberbrottslingar för att försöka stjäla personlig information. Det handlar om att hackare skickar e-post eller meddelanden som ser ut att komma från ett legitimt företag eller en legitim webbplats, men som i själva verket är falska.

E-postmeddelandet innehåller vanligtvis en länk som leder dig till en klonad webbplats där du ombeds att ange personlig information, t.ex. dina inloggningsuppgifter eller ditt kreditkortsnummer. Denna information används sedan av hackarna för att begå bedrägerier eller stölder.

Risk för identitetsstöld

Identitetsstöld är en annan allvarlig risk som är förknippad med att surfa på nätet. Detta inträffar när någon får tillgång till dina personuppgifter, t.ex. namn, adress, födelsedatum eller personnummer, utan din tillåtelse.

Hur dessa personer kan få tag på dina personuppgifter kan ske på olika sätt, men nätfiske är som sagt ett sätt. När de hur som helst fått tillgång till denna information kan de använda din personliga information för t.ex. att ansöka om kreditkort eller lån i ditt namn.

Näthat är ett riktigt problem

Det finns också en risk att bli offer för cybermobbning eller trakasserier när du surfar på nätet. Detta kan hända om du blir måltavla för någon som inte håller med om dina åsikter eller som helt enkelt vill orsaka dig lidande.

Internetmobbning kan ta sig många uttryck, t.ex. genom att skicka hotfulla eller kränkande meddelanden, publicering av privat information om dig utan ditt samtycke eller genom att sprida rykten om dig på nätet.

Hur du skyddar dig när du surfar på nätet

Trots de många riskerna med att surfa på nätet finns det också ett antal saker du kan göra för att skydda dig själv. Det viktigaste av allt är dock att du har kunskap om riskerna med att surfa på nätet så att du kan vidta åtgärder för att undvika dem.

Några av de konkreta saker du kan göra för att skydda dig när du surfar på nätet är följande:

  • Ladda bara ner filer från betrodda källor
  • Undvik att klicka på länkar i e-post eller meddelanden från personer du inte känner
  • Dela med sig av personlig information till sajter och aktörer som du inte kan lite på
  • Se till att din dator har den senaste säkerhetsprogramvaran installerad
  • Använd en VPN när du ansluter till offentliga wifi-nätverk
  • Kom ihåg att allt du lägger ut på nätet kan ses av vem som helst