Tips till dig som ska köpa bostad för första gången

2023-02-08

Du som ska köpa bostad för första gången står inför ett stort beslut som kräver mycket förberedelser och efterforskning. Det finns så många olika saker att tänka på när man ska köpa bostad att det lätt kan kännas överväldigande. Men om du tar dig tid att läsa på om processen och gör din hemläxa behöver det faktiskt inte vara särskilt svårt att köpa bostad.

Här är några tips för förstagångsköpare:

1. Få ett lånelöfte från banken

De allra flesta som köper bostad för första gången kommer behöva ta ett lån för att finansiera sitt köp. Det är viktigt att jämföra olika erbjudanden från olika banker innan man fattar beslut kring vem man ska låna ifrån. Se till att jämföra räntor, avgifter och återbetalningsvillkor.

När du väl valt bank är nästa steg att få ett lånelöfte. Detta är i princip dokument som anger hur mycket banken är villig att låna ut till dig. Det är viktigt att få denna principöverenskommelse innan du börjar leta efter fastigheter, eftersom den ger dig en uppfattning om vilken prisklass du kan lägga dig på.

2. Gå på många husvisningar

Om du är ny på bostadsmarknaden kan det vara väldigt givande att delta i flera visningar innan du lägger ett bud. På så sätt får du en bra uppfattning om vad som finns tillgängligt inom din budget och vilken typ av fastighet du egentligen letar efter.

Det är också ett utmärkt tillfälle att få en känsla för de olika stadsdelarna i din stad eller ort.

3. Få en besiktningsman att kontrollera fastigheten

När du har hittat en fastighet som du är intresserad av, är det alltid fördelaktigt att låta en besiktningsman komma dit och kontrollera fastigheten. De kommer att kunna bedöma fastighetens skick och belysa eventuella problem.

Denna rapport kommer att vara användbar när man förhandlar om priset på fastigheten, och det kommer även se till att du inte köper en fastighet som behöver repareras mer än du har råd med.