Tillstånd och regler vid dränering – detta gäller

2025-03-08

Att leda bort vatten från husgrunden är en viktig del av underhållet för att undvika fuktskador. Men innan arbetet påbörjas finns det regler och tillstånd som måste följas.

Lagstiftningen skiljer sig åt beroende på var fastigheten ligger, hur stor förändring som ska göras och om arbetet påverkar omgivningen. Här går vi igenom vad som gäller vid dräneringsarbeten och vilka tillstånd som kan behövas.

Behövs bygglov eller anmälan?

I de flesta fall krävs inget bygglov för dränering, men vissa undantag finns. Om fastigheten ligger inom ett detaljplanerat område kan kommunen ha särskilda bestämmelser om markarbeten. Om dräneringen påverkar grundvattennivån eller kräver större markförändringar kan en anmälan behöva göras till byggnadsnämnden.

Det är alltid bra att kontrollera med kommunen innan arbetet påbörjas. Olika kommuner kan ha varierande regler, och det kan finnas lokala föreskrifter som påverkar arbetet.

Grannens mark och ansvar vid dränering

Vid dräneringsarbete nära tomtgränsen kan grannens mark påverkas. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att arbetet inte orsakar skador på angränsande tomter. Om vattnet leds bort på ett sätt som kan påverka grannens fastighet negativt kan det leda till juridiska problem.

För att undvika framtida konflikter är det klokt att informera berörda grannar i förväg. I vissa fall kan det vara nödvändigt att skriva ett avtal om hur vattnet ska ledas bort och att dokumentera arbetet noggrant.

Hantering av dagvatten och regler för avrinning

Dräneringsvattnet måste ledas bort på ett godkänt sätt. Det är inte alltid tillåtet att ansluta dräneringsrör direkt till det kommunala avloppsnätet. Många kommuner kräver att vattnet infiltreras på den egna tomten eller leds till ett dike eller en dagvattenledning.

Om dräneringen orsakar ökad avrinning till det allmänna avloppsnätet eller förändrar grundvattennivån kan det krävas tillstånd från länsstyrelsen.

Dränering vid k-märkta byggnader och naturskyddade områden

Om fastigheten är kulturhistoriskt värdefull eller ligger i ett område med särskilt skyddade naturvärden kan det krävas tillstånd från både kommunen och länsstyrelsen. Grävning och förändringar i marken kan påverka fornlämningar eller naturmiljöer, och i sådana fall måste en särskild prövning göras.

Lantmäteriet och Riksantikvarieämbetet kan ha information om eventuella restriktioner, och det kan krävas en arkeologisk utredning innan arbetet får påbörjas. Även markägare i närheten av sjöar eller vattendrag kan behöva söka tillstånd eftersom dränering kan påverka vattenbalansen i området.

Anlita ett dräneringsföretag

När du ska välja ett dräneringsföretag är det bra att kontrollera att de följer branschstandarder och har rätt kompetens. Det kan dessutom vara smart att välja ett lokalt företag. Företag med erfarenhet i området känner ofta till markförhållandena och kan anpassa lösningen efter behov. Så, om du exempelvis ska genomföra en dränering i Skåne är det klokt att anlita en aktör som arbetar i just det området.

Det är också viktigt att se över vilka garantier företaget erbjuder. En seriös aktör lämnar alltid garantier på både material och utförande, vilket skapar trygghet för fastighetsägaren. Innan arbetet påbörjas bör en tydlig offert begäras, där kostnader och arbetsmoment framgår. Det säkerställer att inga oväntade kostnader uppstår och att arbetet utförs enligt överenskommelse.