Hur ska man tänka när börsen rasar?

2022-12-26

Att investera på börsen innebär alltid en viss risk. Det finns ingen garanti för att du kommer att tjäna pengar, även om marknaden historiskt sett över tid alltid gått uppåt. Ibland kan aktiemarknaden falla kraftigt, vilket den gjorde under finanskrisen 2008, och som vi upplevt nu senast 2022.

Om du är investerad på aktiemarknaden är det viktigt att komma ihåg att dessa svängningar är normala och att behålla lugnet när marknaden faller.

1. Se över dina investeringsmål och din risktolerans

Vi börsnedgångar är det viktigt att komma ihåg varför du investerar och vilka mål du hade från början. Om du investerar på lång sikt bör kortsiktiga svängningar på marknaden inte oroa dig alltför mycket.

Om du däremot behöver komma åt dina pengar inom en snar framtid kan en fallande marknad orsaka dig viss oro. Att känna till dina investeringsmål och din risktolerans hjälper dig att hålla dig fokuserad och fatta beslut som bygger på dina mål, snarare än på känslor.

2. Håll dig diversifierad

Ett bra sätt att minska risken på aktiemarknaden är att diversifiera dina investeringar. Detta innebär att investera i en rad olika tillgångsklasser, t.ex. aktier, obligationer och fonder.

Diversifiering är ingen garanti mot förluster, men den bidrar till att minska risken i din investeringsportfölj. Därför kan det vara smart att som sagt investera i flera olika tillgångar, istället för att lasta in allt man har i en enda tillgång..

3. Stressa inte upp dig

Kom ihåg att svängningar på aktiemarknaden är normala och att det alltid finns en risk med att investera. Sätt inte dig själv under för stor press genom att oroa dig för marknaden hela tiden.

Det kan vara bra att då och då ta pauser från att följa marknaden dagligen och fokusera på andra saker i ditt liv. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig lugn när marknaden faller och förhindra att du fattar förhastade beslut som kommer resultera i mer skada än nytta.