Därför mår du inte bra av för mycket socker

2023-02-17

Det finns flera anledningar till varför för mycket socker kan få dig att må dåligt. För det första stiger blodsockernivån snabbt när du äter mycket socker. Detta kan orsaka en känsla av nervositet eller ångest samt huvudvärk och yrsel.

Ja, som du kan för mycket socker kan ha ganska negativa effekter på din hälsa. Därför är bäst att njuta av sockerhaltiga livsmedel och drycker med måtta. När du unnar dig något, se till att balansera det med hälsosam kost och mycket motion. På så sätt kan du fortfarande njuta av en söt godbit då och då utan att äventyra din hälsa.

Socker påverkar bukspottskörteln

De flesta känner förmodligen till de effekter som överkonsumtion av socker, som vi gick igenom i inledning på denna artikel, kan ha på kroppen. Vad många kanske inte vet är att socker också har en stor inverkan på bukspottkörteln. Bukspottkörteln är ett organ som producerar insulin. Insulin hjälper till att reglera blodsockernivåerna.

När du äter mycket socker måste bukspottkörteln arbeta övertid för att producera extra insulin. Detta kan så småningom leda till insulinresistens som är ett förstadium till typ-2-diabetes.

Socker är beroendeframkallande

En annan anledning till varför för mycket socker inte är bra för dig är att det är beroendeframkallande. Socker orsakar en frisättning av dopamin i hjärnan, vilket ger dig en känsla av njutning.

Ju mer socker du äter, desto mer dopamin frigörs. Detta kan leda till att människor blir de är beroende av socker och vill ha mer, även när de inte är hungriga.

Det är skadligt för tänderna

En annan nackdel med att äta för mycket socker är att det är dåligt för dina tänder. När du äter sockerhaltig saker ökar risken för karies. När sockret bryts ned av bakterierna i munnen bildas det syra som fräter på tändernas emalj.