Allt du behöver veta om Fotbolls-VM 2022

2022-11-15

Snart är det återigen dags för fotbolls-VM, det största sportevenemanget i världen. Den här gången kommer turneringen att hållas i Qatar, ett litet land i Mellanöstern som faktiskt är det minsta värdnationen någonsin i ett världsmästerskap i fotboll på herrsidan.

Detta mästerskap kommer skilja sig en aning från tidigare på flera sätt, bland annat att det kommer spelas på vintern. Här är allt du behöver veta om det kommande världsmästerskapet.

VM spelas under vintern

Som vi nämnde ovanför kommer VM att spelas i Qatar på vintern, närmare bestämt från den 20 november till den 18 december 2022. Detta beror på att sommarvärmen i Qatar helt enkelt är för intensiv och potentiellt farlig för både spelare och fans.

Beslutet har inte varit okontroversiellt, eftersom det innebär att många professionella ligor runt om i världen kommer att behöva göra justeringar i sina spelscheman för att kunna låta sina spelar spela världsmästerskapet. FIFA:s ordförande Gianni Infantino har dock sagt att han är övertygad om att detta inte kommer att bli något problem.

32 lag kommer att delta

Totalt 32 landslag kommer att delta i VM i fotbollvarje lag spelar totalt tre matcher i gruppspelet. Liksom tidigare år kommer lagen att delas in i åtta grupper om fyra lag.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till utslagsrundan, som består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final.

Följande lag och grupper kommer vara med i VM 2022

Grupp A:

1. Qatar

2. Ecuador

3. Senegal

4. Nederländerna

Grupp B:

1. England

2. Iran

3. USA

4. Wales

Grupp C:

1. Argentina

2. Saudiarabien

3. Mexiko

4. Polen

Grupp D:

1. Frankrike

2. Australien

3. Danmark

4. Tunisien

Grupp E:

1. Spanien

2. Costa Rica

3. Tyskland

4. Japan

Grupp F:

1. Belgien

2. Kanada

3. Marocko

4. Kroatien

Grupp G:

1. Brasilien

2. Serbien

3. Schwiez

4. Kamerun

Grupp H:

1. Portugal

2. Ghana

3. Uruguay

4. Sydkorea

Kritik mot Qatar

Det har förekommit mycket kritik mot Qatars människorättssituation inför fotbolls-VM. Amnesty International har dokumenterat utbredda arbetsrättsliga kränkningar, inklusive tvångsarbete och exploatering i landet.

Det finns också farhågor om levnadsvillkore i Qatar. Många medborgare lever under usla förhållanden och är arbetar extremt långa timmar under svåra förhållanden.

Qatar har anklagats för att använda tvångsarbete för att bygga arenor och annan infrastruktur för VM. Internationella fackliga samorganisationen har uppskattat att 6 500 arbetare avlidit till följd av arbetsolyckor.